AbahMuda@Am


AbahMuda@Am


AbahMuda@Am



BLOG TEMAN
Abah_Muizz
Abiumar
Abu Naqibah - Dairi Abu Naqibah
Acai
Activ8ions
Acukk77
Acukk77 New
Aflin Shauki : Inside My Head
Afzan
Adinda
Aida Diarikecil
Aida NotaDairi - Blogdrive
Aida NotaDairi - Blogspot
Aidil
Aishah - Berlindung dibalik Awan
AKO Tetap AKO!!
Ako!
Ako! The Latest
Alyza
Anakomak
Anangku
Anim
Arddayu
Arisa-Putri
Ayu Sayang
Aza
Azhan
Azhan Workpress
Azuna Online
BabyDiana
Budak Sekolah
Bang Long
Bat - InfoMalaya Blog
Bunda Shafiya
Carneyz
Cempaka Biru
Chika
Chot Blogspot
Chot Wordpress
Cikgu Online
Cik Scarlet
Cik Pudica - Semerah Cintanya
Ct
Cute-SmiLy!
Cyclips
Dealova
Diane
Dingy
Dingy Blogsome
Dingy Bloggoing
Downforce
Ducks - M-Ralducks
East Blogdrive
East Blogspot
EedaHakim - Bicara Siti Suraida (Petua)
Elly
Faizah
Faizzah
Faizzah New
FaizulZone
Farah - Bila Cinta Terhubung
Fysal - Cyberstar
Fysal - Mfi06
Fysal - Jendela Duniaku
Fysal - In My Life
Geargie
Gurisanintaglio
Hana
Blog Seni HE
Blog Seni HE - New
Blog Seni HE - Wordpress
Honey
Huda
Iemah
iEn
iEn Komuniti
Iera
Iirah
ilynn - Pemikir, Penulis & Perempuan
Imah Cumel Library
Inamaroon
Irmanrahaban
Iyandz
Iziana
Jaja
Jaja Comel
Jiji
JiwaKacau
JiwaRasa
Jowopinter
Jubeiz
Junaidix
KakAyu
Katarsis
Katarsis - Diari.Seorang.Lelaki
Kadok
Kadok Sebuah Cerita Kehidupan
Kasawari
Kasih
Kicap
Kujie - Dari Baling Ke Serendah
Kujie - Dari Baling Ke Serendah
Kujie New - Hidup Biar Sedap
Kmx
Knockturnal
Kunang
Kuncup
Kuncup New
Lin
Lizza
Luna
Madi Insan Seni
MamaJambu
MamaShahmi - Teguh Berdiri Disini..
Mazudi
Mazudi.com/Life.Notes
Underfine Me
Meen Blogdrive
Meen Blogspot
Mely
Meera - Rentak Kehidupan Meera
Mimie
Mimpi Sedih
Mizi
Mohd Imran
Mohd Ismail
Moon
Nadhirah Lifelogger
Nadhirah Blogspot
Nagacute Blogdrive
Nagacute Blogsome
Narish
Narish2
Neezie
Neezie 1/2 Waras
Nieys Blogspot
Nieys Wordpress
Nieys - nieyszahri.com
Nizam Zakaria
Noamie
Nora
Noush
Nurul - Di Mana Spek Cinderella
Op - Fikiran Dlm Kembara
Pee Bee Blogdrive
PeeBee Blogspot
Pengkritik Blog
PK
PuteriSatu - Luahan Ku
Redza
Rick - Bro Rickwan Melaka
Ryzal
Sama-Sama
Sanchai
Sastri
Seek4soul
Sejuk
Selipar Jepun
Shai Blogdrive
Shai Blogspot
Shai Blogsome
Sharida
Sharidatk
Siti
Snow White
Sodep
Sodep.net
Syikin
Syikin - Wanita dan Keluarga (2007)
Syikin - Wanita dan Keluarga (2008)
Syira
Syi
T - Story of My Life
TaufikSM - Hiburan & Informasi
Topek
Topek - Diari Hidupku
UMIe
UstazMuda
VM
Yatt
YezzeR
Yna
Yna1
Zali
Zalisa - Dunia Hatiku
zzzss
BLOG BERNISAN
PakTeh - Diari 2004-2006
PakTeh - Sembang2 Warung Kopi
BLOG BERKAITAN
Yusof Family's Official Blog

BLOGER IDOL
BloggerIdol
RedMummy - Juara 2006
BilikIni - Tempat Kedua
NadhirahN - Tempat Ketiga
AffyRonan
Archmal
CatWalk
Duyong
Ian
Natasha
Izzu
MPijan
Samasam
UjangMD
Y2Gay
BLOGGER KICK START
Blogger Kick Start
Bro Rick
Intan
Katarsis
Noush
Syawaludin
Kurt_Kuden - Out Week 5
kriesz - Out Week 4
mourieys - Out Week 3
Milla - Out Week 2
Zila - Out Week 1
RedMummy - Juri Tetap


SAJAK BUAT PERHENTIAN
Diperhentian ini
Ada satu cerita
Tentang uda dan dara
Menjeling, bermesra dan berjanji
Tapi menangisnya juga disini
Berpisahnya juga disini

Diperhentian ini
Kulihat... anak itu terjatuh
Luka siku dan keningnya
Menangis belas ibunya

Diperhentian ini
Aku tersenyum
Merenung dia dan hidupnya
Mereka dan kehidupannya
Kerana diperhentian ini
adalah permulaannya
mungkin juga....penamatnya.

Am@AbahMuda 2006


Geng Jurnal

Photobucket.com image hosting and photo sharing Photobucket.com image hosting and photo sharing

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

'Award From MamaJ

Merenung Jejak Kehidupan
- Suatu Klinik Minda

Merupakan hasil perjalanan peribadi, garapan idea, pendapat dan pemikiran penulis. Penulis tidak mengwakili mana-mana pertubuhan atau organisasi tertentu. Segala pendapat dan ulasan yang dibuat merupakan hasil pemikiran dan pandangan peribadi penulis.
Mengkritik bukan Mengeji, Menegur bukan Mengutuk, Bercerita sebagai Tauladan
Sekian Terima Kasih.
Hak Cipta Terpilihara.

free web counter
Since July 21, 2005

Terima Kasih & Jumpa Lagi

Monday, December 04, 2006

Bercerita tentang "Kisah"

Kalau tak silap photo ini dirakamkan semasa Am nak keluar pergi PD, Am sendiri kadang-kadang lupa bila photo yang ada dalam simpanan Am kerana bila awan cantil rakamkan photo tak henti-henti

Awan Biru Kembali....
Original Upload from Canon Digital IXUS 60

Kisah 1
Melihat berita di TV mengenai seorang bayi yang dijumpai dibuang di Flat. Am betul-betul sedih dengar berita itu. Am tertanya-tanya samada bayi itu masih hidup semasa ia dibuang. Nampaknya manusia makin hilang perikemanusian. Isteri Am kata "Kita nak anak punyalah susah nak dapat, mereka pula senang-senang sahaja buang". Bagi Am pula kerana senang sangat dapat, itu pasal mereka tak tahu nak hargai kot.
Komen Am:
Bila berita buang anak ini, benda pertama sampai dalam kotak fikiran kita "Orang melayulah ni"

Kisah 2
Hari Sabtu, terbaca dalam suratkhabar ibu dan bapa beri anak mereka minum glorox kerana tak tahan dengan ganguan "Along". Tiga anak mati dan mereka pula dalam keadaan kritikal. Am kalau kisah yang membabitkan kanak-kanak memang Am panas sahaja dengar. Siapapun yang bersalah kenapa anak yang jadi mangsa.
Komen Pihak berkuasa:
"Along dah makin kejam, kami akan bertindak tegas terhadap mereka. Operasi akan diadakan"
Komen Am:
Macam dah dengar sahaja ayat tu, macam ayat semasa kejadian Along dahulu. Lain kali baik mereka "Copy & Paste" sahaja ayat tu kemudian gunakan sekali lagi bila ada satu keluarga lagi runtuh kerana Gejala "Along" ini.

Kisah 3
Pasukan Bola pulang awal, terperanjat............ rasanya tak pun. Jangan kata nak memang Emas, dalam gangsa pun tak nampak bayang. Kalau macam inilah gayanya, hasrat itu muncul di Piala Dunia bukan cita-cita tapi angan-angan sahajalah.
Komen Am:
Sedang tunggu pihak mana pula yang bercakaran nanti......


Nota Kaki:
Lemah betul bila dengar berita-berita sedih yang boleh dielakkan ini.

Labels: , ,

JEJAK TEMAN DI "Bercerita tentang "Kisah""

 

Anonymous HE kata ... (December 04, 2006 10:06 AM) : 

HE hairan manusia zaman sekarang, HE harap kata-kata HE ini satu nasihat pada diri juga, Manusia bila melakukan kesalahan, anak menjadi hukumannya. Sedihnya mereka yang kecil itu tidak tahu apa tetapi mati kerana dosa orang tua. Mungkin lebih aman apabila dia mati agaknya.

Pasal Bola, Dah bosan dengar. Bila kita komen begini, mereka kata kita tidak mneyokong tetapi apa pruf yang mereka bagi pada kita kan?

 

Blogger Am kata ... (December 04, 2006 10:59 AM) : 

Biasalah HE, kita akan cari org lain untuk tangung kesalahan yang kita lakukan dan kanak-kanak ialah mangsa yang paling mudah

Mereka bagi "Pruf" dengan perkataan bukan perbuatan HE

 

Blogger Sastri kata ... (December 04, 2006 2:05 PM) : 

Hmm... memang sekarang ni nyawa semakin murah nampaknya...

 

Anonymous nieys kata ... (December 04, 2006 2:27 PM) : 

Am, komen nieys :

1-setuju dengan pendapat Am dan isteri.

2-dalam fikiran waktu mula2 dengar berita ini, dah terfikir.. "mesti orang India ni (maaf,bukan sentimen perkauman..)
macam mana pun.. rasanya kanak-kanak tidak patut dijadikan mangsa.

3-Malaysia masih belum mampu 'pergi jauh' dalam sukan yang melibatkan 'teamwork'.. kalau secara individu.. boleh juga.. contoh: Nicol David dan Shalin Zulkifli.

 

Anonymous meera kata ... (December 04, 2006 3:29 PM) : 

salam Am,

speechless utk kes2 kematian tu... spt kata ayah saya, manusia hari ni dah ramai sakit jiwa & mental, kerana pembangunan negara tidak diseimbangkan dgn pembangunan insan dan kerohanian...

bola... bola... bola... sebagai peminat bolasepak, saya kecewa!

 

Blogger Am kata ... (December 05, 2006 9:29 AM) : 

Sastri:
Bukan murah lagi Sas tapi tersangat murah

Nieys:
Setuju sangat dengan pendapat Niey tu, Badminton pun sekadar pinggat gangsa sahaja

Meera:
Satu lagi meera, semakin maju semakin byk tekanan dari semua segi, tak pandai mengendalikan tekanan inilah jadinya

 

JOM TINGGALKAN JEJAK

Links to "Bercerita tentang "Kisah""

Create a Link